Bursa de stiri – Stiri si articole despre tot ce te intereseaza
Business

Ministrul Finanțelor, reacție la anunțul Fitch: Agenția de rating îi sancționează pe populiștii cinici din Parlament

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, afirmă că scăderea perspectivei ratingului de țară de către agenția Fitch este un avertisment pentru parlamentari de a nu mai vota legi populiste, care atrag cheltuieli bugetare fără acoperire. O analiză a agenției financiare arată că România se va confrunta cu o dublare a șomajului în acest, iar economia va scădea abrupt. 

Noul rating anunțat de agenția Fitch pentru țara noastră este o sancțiune la adresa parlamentarilor, care votează legi populiste, ceea ce duce la creșterea cheltuielilor bugetare și reducerea veniturilor.

„Agenția de rating Fitch a păstrat rating-ul României dar a scăzut perspectiva.

În condițiile crizei prin care trece astăzi economia globală păstrarea rating-ului arată încrederea pe care o are agenția de rating în măsurile luate de acest guvern.

Înrăutățirea perspectivei este un avertisment clar dat de agenția de rating populiștilor din Parlament.

În comunicat Fitch confirmă ceea ce am spus. Este ușor să faci un deficit mare pe hârtie dar problemele pot apărea la finanțare dacă deficitul este crescut fară să se prezinte sursele de finanțare.

De aceea am spus mereu că cel mai periculos lucru pentru stabilitatea economică a României în aceste momente este populismul manifestat în Parlament de inițiative legislative votate de toate partidele de opoziție. Proiecte care fară nicio fundamentare reduc veniturile și cresc cheltuielile bugetului de stat. Niciunul din aceste proiecte nu spune de unde vine finanțarea pentru un deficit mai mare. Sunt intitiative legislative care tranzacționează în cel mai cinic mod sănătatea romanilor și stabilitatea economică pe câteva voturi. Iar agenția de rating îi sancționează pe acești populiști cinici din Parlamentul României.

Asa cum am spus, am grija ca plata tuturor cheltuielilor bugetului general consolidat sa se faca la timp. Sunt în fiecare zi în discuție cu actorii de pe piețele financiare pentru a mă asigura că finanțăm deficitul bugetar la cele mai bune costuri în contextul economic actual. Orice creștere nefundamentata a deficitului bugetar poate pune în pericol acest ehilibru.

În același timp agenția de rating confirmă și scenariul de revenire al economiei în V”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.

Fitch a revizuit perspectiva de rating a României, de la stabilă la negativă, pe fondul influenţelor răspândirii virusului COVID – 19 asupra finanţelor publice în perioada următoare, dar a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală.

Șomajul în România se va dubla în acest an față de 2019, în contextul pandemiei de COVID-19, anticipează agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings. De asemenea, economia României va scădea cu aproape 6%, iar deficitul bugetar va ajunge la 8% din PIB, mai mare chiar decât cel prognozat de ministrul Finanțelor.

Editor: Bogdan Păcurar

Related posts

Explicația ministrului Florin Cîțu pentru creșterea accizei la carburanți în ultima zi a anului

admin

Bursele europene sunt în uşoră revenire marţi, după un început de săptămână cu scăderi masive

admin

Donald Trump mărește taxele pentru mărfurile din China. Ce produse se vor scumpi în SUA de la 1 septembrie

admin

Leave a Comment